Välj en sida

Vad är det endokannabinoida systemet? Så här fungerar det

Vad är det endokannabinoida systemet? Så här fungerar det

Det endocannabinoida systemet (ECS) kan göra det lättare att leva bra. Detta beror på att en av ECS:s viktigaste funktioner är att hjälpa kroppen att upprätthålla homeostas, det inre ”stabila tillståndet” eller balansen mellan kroppssystemen. ECS:s roll hos människor har beskrivits som ”äta, sova, slappna av, glömma och skydda”.

Det endocannabinoida systemet är ett komplicerat biologiskt system som använder sig av neurotransmittorer (kemiska budbärarsystem för kommunikation mellan hjärnan och andra delar av nervsystemet), specialiserade receptorer för dessa neurotransmittorer och grupper av enzymer för att hjälpa till att kontrollera nivåerna av neurotransmittorer i kroppen. Det visar sig vara ett av de viktigaste systemen för att upprätthålla människans hälsa.

Men vad är homeostas? Ordet kommer från två grekiska ord som betyder ”samma” och ”stabil” – homeostas är de processer som kroppen använder för att upprätthålla balans, jämvikt och ett ”stabilt tillstånd”. En rimlig analogi är den vanliga lekplatsen med en gungbräda – kroppens gungbräda vill hålla sig i balans och kommer att ”lägga till” eller ”dra ifrån” från den ena eller andra änden för att bibehålla denna balans.

Homeostas är komplicerat, dels för att det finns så många fysiologiska system som konkurrerar om samma faktorer för att ”lägga till” eller ”dra ifrån”, dels för att många av dessa måste samexistera, dels för att det finns så många miljöstressorer i olika system – och systemet måste reagera snabbt och exakt på dessa stressorer.

Tänk på reaktionen ”slåss eller fly”, som är en del av det övergripande systemet för att upprätthålla homeostas. Om detta inte var korrekt kontrollerat skulle du kunna vara ständigt i ”kamp”-läge eller ständigt i ”flykt”-läge!

ECS upptäcktes av forskare som studerade effekterna av cannabisplantan. Det kan finnas ett avlägset evolutionärt samband, men ECS fungerar med eller utan cannabinoider från växten.

Är du fortfarande sugen på att lära dig mer? Låt oss dyka rakt in med vår Penguin CBD-guide om ECS:

ECS:s ABC

Cannabisplantan har sannolikt utvecklats för att producera cannabinoider för att reglera växternas försvarsmekanismer och normal växtfysiologi. Vi brukade tro att Cannabis var den enda växten som producerade cannabinoider. Nu vet vi dock att andra växter producerar cannabinoidliknande ämnen – tekniskt sett kända som cannabimimetika. Dessa inkluderar echinacea, kava kava, linfrö och kakaoplantan (choklad).

Upptäckten av cannabinoiderna hjälpte oss att upptäcka en viktig del av vår fysiologi: det system som kallas ECS. Här följer en kort historik:

 • År 1964 isolerade och identifierade en israelisk forskare, Raphael Mechoulam, THC.
 • År 1988 fann två amerikanska forskare, Allyn Howlett och William Devane, receptorer för cannabinoider i råtthjärnan. Till deras förvåning visade det sig att råtthjärnan hade fler cannabinoidreceptorer än någon annan typ av receptor. Den första receptorn som upptäcktes fick namnet CB1.
 • I början av 1990-talet upptäcktes en andra receptor som fick namnet CB2.
 • Sedan dess har flera andra receptorer som binder cannabinoider beskrivits, men deras förhållande till CB1 och CB2 är inte klart, och det är inte heller klart att deras primära roll är att binda endocannabinoider.

Människor tillverkar inte cannabinoider. I stället binder våra cannabinoidreceptorer huvudsakligen till två olika ämnen – anandamid (N-arachidonoyletanolamin (AEA)) och 2-arachidonoylglycerol (2AG). AEA och 2AG binder till CB-receptorerna och bidrar till att reglera en mängd olika fysiska och biokemiska funktioner, som alla regleras av homeostatiska mekanismer och processer. Kemiskt och funktionellt skiljer sig endocannabinoiderna avsevärt från fytocannabinoiderna (växtcannabinoider).

CB1- och CB2-receptorer

Tänk på receptorerna som ett lås och på endocannabinoiderna AEA och 2AG som nycklar som passar in i låset. Endocannabinoiderna är ”gjorda” för låsen (receptorerna). Andra ämnen som kan binda till dessa receptorer råkar bara passa låsen eller nästan passa låsen.

CB1-receptorer finns främst i det centrala nervsystemet – hjärnan och ryggmärgen – men finns också i hela kroppen. CB1-receptorer är involverade i upprätthållandet av homeostas i rörelseapparaten, med hjärnans kognitiva funktioner, med uppfattningen och tolkningen av inre och yttre stimuli och med inre försvarsmekanismer.

CB2-receptorer finns mestadels utanför hjärnan och är också inblandade i upprätthållandet av homeostas i nästan alla system i kroppen. CB2-receptorer finns också i hjärnan och ryggmärgen – bara inte lika många. CB2-receptorer är i allmänhet mer involverade i perception och tolkning av stimuli och upprätthållande av systemisk (hela kroppen) homeostas.

Endocannabinoiderna

Det finns två huvudsakliga endocannabinoider – AEA och 2-AG – men fler är kända och ännu fler kommer sannolikt att beskrivas i framtiden. Dessa endocannabinoider är naturliga ämnen som härrör från fettsyror som omega-3- och omega-6-fettsyrorna.

De binder till CB1- och CB2-receptorer som sedan utlöser en kedja av biokemiska händelser som resulterar i specifika effekter, beroende på vilket kroppssystem som påverkas. Endocannabinoiderna bryts sedan ned i olika takt av enzymer. Detta är det sätt på vilket kroppen kan reglera nivåerna av tillgängliga endocannabinoider. De två viktigaste enzymerna som bryter ned de två viktigaste endocannabinoiderna är:

 • Fettsyraamidhydrolas (FAAH), som bryter ner AEA.
 • Monoacylglycerolsyralipas (MAG-lipas), som bryter ner 2AG.

Låt oss gå in på lite mer detaljer om AEA och 2AG.

Anandamid eller AEA

Anandamid kallas ibland för ”lyckomolekylen”. Det kommer från sanskritordet ”ananda”, som betyder inre lycka. Den härstammar från en essentiell omega-6-fettsyra, arakidonsyra. Den binder huvudsakligen till CB1-receptorer, med svagare bindning till CB2-receptorer.

All slags yttre eller inre stress tenderar att öka nivåerna av AEA i kroppen. Faktum är att en av anledningarna till att choklad är en tröstmat för så många är att den naturligt innehåller AEA!

2-Arachidonoylglycerol eller 2-AG

2-rachidonoylglycerol eller 2-AG är den näst vanligaste endocannabinoiden – den verkar vara förknippad med att ”nedreglera” effekterna av externa stimuli. Den är också involverad i känslomässiga uttryck och energibalans. Den binder bättre till CB1-receptorer än till CB2-receptorer, men rapporteras också binda till flera andra typer av receptorer.

Interaktioner mellan cannabinoider och ECS

Varför fokuserar man på ECS, enzymerna AEA och 2AG samt CB1- och CB2-receptorerna? Poängen är att ECS är ett viktigt regleringssystem för att upprätthålla fysisk, känslomässig och mental hälsa. När vi börjar förstå hur ECS fungerar kan det ge oss värdefulla ledtrådar för att se hur andra ämnen kan användas för att stödja ECS:s homeostatiska funktioner.

Kan man ”förstärka” ECS?

Kan du boosta eller stödja ditt eget personliga ECS?

Ja, det kan man. Så här går det till:

 • Kost. Om du äter bra bör din kost ge dig alla vitaminer, mineraler och näringsämnen du behöver för att vara frisk och stark. Om du inte ger din kropp allt den behöver kan du få problem. ECS använder både omega-3- och omega-6-fettsyror för att bygga upp AEA, 2-AG och CB-receptorerna. Eftersom omega-6-fettsyror är lätta att hitta i livsmedel kan tillskott av omega-3-fettsyror förbättra tillgängligheten av dessa komponenter i ECS.
 • Gör vissa livsstilsval. Att undvika alkohol kan förbättra tillståndet i ECS eftersom hög alkoholkonsumtion har visat sig minska nivåerna av CB-receptorer och kan öka risken för beroende. Motion är ett verktyg för stresshantering och kan naturligt öka nivåerna av dina endocannabinoider.

Klinisk endocannabinoidbrist – kan det förklara vissa medicinska tillstånd?

En allmän tumregel är att om det finns ett biologiskt system kan det finnas ett underskott eller en brist i det systemet. Alternativt kan man hitta förhållanden där systemet är överaktivt. Detta är ett av de områden där homeostas kan vara viktigt för att balansera både under- och överaktivitet i ett system.

Samma sak gäller för ECS.

Det finns fyra grundläggande sätt på vilka ett problem i ECS kan resultera i en brist:

 • En defekt i antalet eller funktionen av receptorerna.
 • Nedbrytningen av endocannabinoider går för snabbt, så att endocannabinoiderna inte binder effektivt till receptorerna.
 • En defekt i produktionen av endocannabinoider.
 • En kombination av något av ovanstående.

Hur påverkar cannabinoider ECS?

Cannabinoider kan binda direkt till cannabinoidreceptorerna – vi vet detta eftersom det var så endocannabinoiderna upptäcktes.

Detaljerna kring bindningen till olika receptorer studeras för närvarande runt om i världen. Bindningen kan jämföras med ett ”lås och nyckel”-system, men lås- och nyckelanalogin går bara så långt. Receptorer är molekyler i tre dimensioner. Ligander, som AEA, 2-AG och andra ämnen, kan passa rakt in i ”fickor” som receptorn har gjort.

En annan grupp ämnen kan binda till andra områden på receptorn och ändra formen på fickorna. På så sätt ändrar de hur de naturliga endocannabinoiderna interagerar på receptorerna, vilket i sin tur ändrar effekterna av AEA, 2-AG och THC.

En annan komplicerande faktor är att ämnena också kan verka indirekt genom att bromsa de enzymer som behövs för att bryta ner AEA och 2AG. I praktiken innebär detta att du får högre nivåer av båda endocannabinoiderna. Det kan innebära att effekterna av endocannabinoiderna varar längre än vad de skulle göra under andra förhållanden.

Ett ökande antal studier har rapporterat en mängd olika effekter för cannabinoider som en allmän klass av fytokemikalier.

Det finns fortfarande mycket att lära om ECS – och mycket att lära om de potentiella effekterna av en mängd olika ämnen som kan påverka ECS.

Senaste inlägg

En omfattande guide till cannabisväxten

En omfattande guide till cannabisväxten

En omfattande guide till cannabisväxtenPå Hampablad.se betraktar vi oss själva som pionjärer inom Cannabinoider, som för alltid utforskar Cannabisväxten och dess många helande förmågor. CBD är bara en mäktig komponent i detta botaniska under. Det har gjort en sådan...

CBD för lurviga vänner och husdjur

CBD för lurviga vänner och husdjur

CBD för lurviga vänner och husdjurHusdjur är hjärtan i våra hem och familjer. Våra kärleksfulla små följeslagare förtjänar den kungliga behandlingen när det gäller deras hälsa och välbefinnande . Från fåglar till katter, hundar, hästar, gnagare och till och med...

Underbara sätt att uppleva CBD

Underbara sätt att uppleva CBD

Underbara sätt att uppleva CBDCBD är officiellt en stor sak inom helande och välbefinnande. Dess popularitet stöds av många års studier som har bidragit till många vinster och milstolpar för denna megaläkande ört! Den växande mängden forskning som stöder dess...

Behöver du ett recept för CBD-olja?

Behöver du ett recept för CBD-olja?

Behöver du ett recept för CBD-olja?En av de vanligaste frågorna om CBD är om man behöver ett recept för att ta det. Tyvärr är svaret inte entydigt, precis som lagarna kring cannabis som helhet. För att förstå svårigheten förknippad med denna fråga måste vi titta på...

Vad är det endocannabinoida systemet? Så här fungerar det

Vad är det endocannabinoida systemet? Så här fungerar det

Vad är det endocannabinoida systemet? Så här fungerar detDet endocannabinoida systemet (ECS) kan göra det lättare att leva bra. Detta beror på att en av ECS:s huvudfunktioner är att hjälpa din kropp att upprätthålla homeostas, det interna "steady state" eller balansen...

CBD Lab-resultat: Vårt engagemang för öppenhet

CBD Lab-resultat: Vårt engagemang för öppenhet

CBD Lab-resultat: Vårt engagemang för öppenhetAntagandet av 2018 års Farm Bill ledde till den explosiva tillväxten av CBD-industrin; men det klargjorde inte exakt de federala lagligheterna kring CBD. Vad Farm Bill gjorde var att ta bort hampa och alla andra...