Välj en sida

Vad är det endocannabinoida systemet? Så här fungerar det

Vad är det endocannabinoida systemet? Så här fungerar det

Det endocannabinoida systemet (ECS) kan göra det lättare att leva bra. Detta beror på att en av ECS:s huvudfunktioner är att hjälpa din kropp att upprätthålla homeostas, det interna ”steady state” eller balansen i kroppens system. ECS:s roll hos människor har beskrivits som ” ät, sov, slappna av, glöm och skydda .”

Det endocannabinoida systemet är ett komplicerat biologiskt system som använder neurotransmittorer (kemiska budbärarsystem för kommunikation mellan hjärnan och andra delar av nervsystemet), specialiserade receptorer för dessa signalsubstanser och grupper av enzymer för att hjälpa till att kontrollera nivåerna av neurotransmittorerna i kroppen. Det visar sig vara ett av de viktigaste systemen för att upprätthålla människors hälsa.

Men vad är homeostas? Ordet kommer från två grekiska ord som betyder ”samma” och ”stabil” – homeostas är de processer kroppen använder för att upprätthålla balans, jämvikt och ett ”steady state”. En rimlig analogi är den vanliga lekplatsens gungbräda – kroppens gungbräda vill förbli balanserad och kommer att ”lägga till” eller ”subtrahera” från den ena eller andra änden för att upprätthålla den balansen.

Homeostas är komplex, dels för att det finns så många fysiologiska system som konkurrerar om samma faktorer att ”lägga till” eller ”subtrahera”, dels för att många av dessa behöver samexistera, och dels för att det finns så många miljöstressorer i olika system— och systemet måste vara snabbt och exakt känsligt för dessa stressorer.

Tänk på ”fight or flight”-svaret, som är en del av det övergripande systemet för att upprätthålla homeostas. Om det inte var ordentligt kontrollerat, kan du vara ständigt i ”kamp”-läge eller konstant i ”flyg”-läge!

ECS upptäcktes av forskare som studerade effekterna av cannabisplantan. Det kan finnas något avlägset evolutionärt förhållande, men ECS fungerar med eller utan växtcannabinoider.

Fortfarande sugen på att lära dig mer? Låt oss dyka direkt in med vår Hampablad.se:s-guide till ECS:

ECS:s ABC

Cannabisväxten har troligen utvecklats för att producera cannabinoider för att reglera växtförsvarsmekanismer och normal växtfysiologi. Vi trodde att cannabis var den enda växten som producerade cannabinoider. Men nu vet vi att andra växter producerar cannabinoidliknande ämnen – tekniskt kända som cannabimimetika . Dessa inkluderar echinacea, kava kava, linfrö och kakao (choklad) växten.

Upptäckten av cannabinoiderna hjälpte oss att upptäcka en viktig del av vår fysiologi: systemet som kallas ECS. Här är en kort historia:

 • 1964 isolerade och identifierade en israelisk forskare, Raphael Mechoulam, THC.
 • 1988 hittade två amerikanska forskare, Allyn Howlett och William Devane, receptorer för cannabinoider i råtthjärnan. Till deras förvåning visade sig råtthjärnan ha fler cannabinoidreceptorer än någon annan typ av receptor. Den första receptorn som upptäcktes hette CB1.
 • I början av 1990-talet upptäcktes en andra receptor, som fick namnet CB2.
 • Sedan dess har flera andra receptorer som binder cannabinoider beskrivits, men deras förhållande till CB1 och CB2 är inte klart; Det är inte heller tydligt att deras primära roll är att binda endocannabinoider.

Människor gör inte cannabinoider. Istället binder våra cannabinoidreceptorer huvudsakligen till två olika ämnen – anandamid (N-arakidonoyletanolamin (AEA)) och 2-arakidonoylglycerol (2AG). AEA och 2AG binder till CB-receptorerna och hjälper till att reglera en mängd olika fysiska och biokemiska funktioner, alla reglerade av homeostatiska mekanismer och processer. Kemiskt och funktionellt skiljer sig endocannabinoiderna väsentligt från fytocannabinoiderna (växtcannabinoiderna).

CB1- och CB2-receptorer

Tänk på receptorer som ett lås, och på endocannabinoiderna AEA och 2AG som nycklarna som passar in i låset. Endocannabinoider är ”gjorda” för låsen (receptorerna). Andra ämnen som kan binda till dessa receptorer råkar bara passa låsen eller nästan passa låsen.

CB1-receptorer finns främst i det centrala nervsystemet – hjärnan och ryggmärgen – men finns också i hela kroppen. CB1-receptorer är involverade i att upprätthålla homeostas i muskuloskeletala systemet, med hjärnans kognitiva funktioner, med uppfattningen och tolkningen av inre och yttre stimuli och med interna försvarsmekanismer.

CB2-receptorer finns mestadels utanför hjärnan och är också angelägna om att upprätthålla homeostas i nästan alla system i kroppen. CB2-receptorer finns också i hjärnan och ryggmärgen – bara inte lika många. CB2-receptorer, i allmänhet, är mer involverade i perception och tolkning av stimuli och upprätthållande av systemisk (hela kroppen) homeostas.

Endocannabinoiderna

Det finns två huvudsakliga endocannabinoider – AEA och 2-AG, även om fler är kända och ännu fler kommer sannolikt att beskrivas i framtiden. Dessa endocannabinoider är naturliga ämnen, härledda från fettsyror som omega-3 och omega-6 fettsyrorna.

De binder till CB1- och CB2-receptorer, som sedan producerar en kedja av biokemiska händelser som resulterar i specifika effekter, beroende på vilket kroppssystem som påverkas. Endocannabinoiderna bryts sedan ned i varierande hastighet av enzymer. Det är så kroppen kan reglera nivåerna av tillgängliga endocannabinoider. De två huvudsakliga enzymerna som bryter ned de två huvudsakliga endocannabinoiderna är:

 • Fettsyraamidhydrolas (FAAH), som bryter ner AEA
 • Monoacylglycerol surt lipas (MAG-lipas), som bryter ner 2AG

Låt oss gå in på lite mer detaljer om AEA och 2AG.

Anandamid eller AEA

Anandamid kallas ibland ”lycksalighetsmolekylen”. Det kommer från sanskritordet ”ananda”, som betyder inre lycka. Det härrör från en omega-6 essentiell fettsyra, arakidonsyra. Det binder huvudsakligen till CB1-receptorer, med svagare bindning till CB2-receptorer.

Varje form av yttre eller inre stress tenderar att öka nivåerna av AEA i kroppen. Faktum är att en anledning till att choklad är en tröstmat för så många är att den naturligt innehåller AEA!

2-Arachidonoylglycerol eller 2-AG

2-arakidonoylglycerol eller 2-AG är den näst vanligaste endocannabinoiden – den verkar vara förknippad med att ”nedreglera” effekterna av yttre stimuli. Det är också involverat i känslomässiga uttryck och energibalans. Det binder bättre till CB1-receptorer än till CB2-receptorer, men rapporteras också binda till flera andra typer av receptorer.

Interaktioner mellan cannabinoider och ECS

Varför fokus på enzymerna ECS, AEA och 2AG, och CB1- och CB2-receptorerna? Poängen är att ECS är ett viktigt regelsystem för att upprätthålla fysisk, emotionell och mental hälsa. När vi börjar se hur ECS fungerar, kan det ge oss värdefulla ledtrådar för att se hur andra ämnen kan användas för att stödja ECS:s homeostatiska funktioner.

Kan du ”förstärka” ECS?

Kan du boosta eller stödja din egen personliga ECS?

Jo det kan du. Här är hur:

 • Diet. Om du äter bra bör din kost ge alla vitaminer, mineraler och näringsämnen du behöver för att vara hälsosam och stark. Om du inte ger din kropp allt den behöver kan du få problem. ECS använder både omega-3 och omega-6-fettsyror för att bygga AEA, 2-AG och CB-receptorerna. Eftersom omega-6-fettsyror är lätta att hitta i livsmedel, kan tillskott med omega-3-fettsyrorna förbättra tillgängligheten för dessa komponenter i ECS. Det har även spekulerats att vissa kryddor kan ha en inverkan.
 • Gör vissa livsstilsval. Att undvika alkohol kan förbättra tillståndet för ECS eftersom hög alkoholkonsumtion har visat sig minska nivåerna av CB-receptorer och kan öka risken för beroende. Träning är ett verktyg för att hantera stress och kan naturligtvis öka nivåerna av dina endocannabinoider.

Klinisk endocannabinoidbrist – kan det förklara vissa medicinska tillstånd?

Som en allmän tumregel, om det finns ett biologiskt system, kan det finnas något underskott eller brist i det systemet. Alternativt finns sannolikt förhållanden där systemet är överaktivt. Detta är ett av de områden där homeostas kan vara viktigt för att balansera både under- och överaktivitet i ett system.

Detsamma gäller för ECS.

Det finns fyra grundläggande sätt som ett problem i ECS kan resultera i en brist på:

 • En defekt i antalet eller funktionen av receptorerna
 • Nedbrytningen av endocannabinoider är för snabb, så endocannabinoiderna binder inte effektivt till receptorerna
 • En defekt i produktionen av endocannabinoider
 • En kombination av något av ovanstående

Hur påverkar cannabinoider ECS?

Cannabinoider kan binda direkt till cannabinoidreceptorerna – vi vet detta eftersom det är hur endocannabinoiderna upptäcktes.

Detaljerna för bindning till olika receptorer studeras för närvarande runt om i världen. Bindningen kan jämföras med ett ”lås och nyckel”-system, men lås- och nyckel-analogin går bara så långt. Receptorer är molekyler i tre dimensioner. Ligander, som AEA, 2-AG och andra ämnen, kan passa rakt in i ”fickor” gjorda av receptorn.

En annan grupp av ämnen kan binda till andra områden på receptorn och ändra formen på fickorna. På det sättet förändrar de hur de naturliga endocannabinoiderna interagerar på receptorerna, vilket i sin tur förändrar effekterna av AEA, 2-AG och THC.

En annan komplicerande faktor är att substanser också kan verka indirekt genom att bromsa de enzymer som behövs för att bryta ner AEA och 2AG. I själva verket lämnar detta dig med högre nivåer av båda endocannabinoiderna. Det kan innebära att effekterna av endocannabinoiderna varar längre än de skulle under andra förhållanden.

Ett ökande antal studier har rapporterat en mängd olika effekter för cannabinoider som en allmän klass av fytokemikalier.

Det finns fortfarande mycket att lära sig om ECS – och mycket att lära sig om de potentiella effekterna av en mängd olika ämnen som kan påverka ECS.

Senaste inlägg

En omfattande guide till cannabisväxten

En omfattande guide till cannabisväxten

En omfattande guide till cannabisväxtenPå Hampablad.se betraktar vi oss själva som pionjärer inom Cannabinoider, som för alltid utforskar Cannabisväxten och dess många helande förmågor. CBD är bara en mäktig komponent i detta botaniska under. Det har gjort en sådan...

CBD för lurviga vänner och husdjur

CBD för lurviga vänner och husdjur

CBD för lurviga vänner och husdjurHusdjur är hjärtan i våra hem och familjer. Våra kärleksfulla små följeslagare förtjänar den kungliga behandlingen när det gäller deras hälsa och välbefinnande . Från fåglar till katter, hundar, hästar, gnagare och till och med...

Underbara sätt att uppleva CBD

Underbara sätt att uppleva CBD

Underbara sätt att uppleva CBDCBD är officiellt en stor sak inom helande och välbefinnande. Dess popularitet stöds av många års studier som har bidragit till många vinster och milstolpar för denna megaläkande ört! Den växande mängden forskning som stöder dess...

Behöver du ett recept för CBD-olja?

Behöver du ett recept för CBD-olja?

Behöver du ett recept för CBD-olja?En av de vanligaste frågorna om CBD är om man behöver ett recept för att ta det. Tyvärr är svaret inte entydigt, precis som lagarna kring cannabis som helhet. För att förstå svårigheten förknippad med denna fråga måste vi titta på...

CBD Lab-resultat: Vårt engagemang för öppenhet

CBD Lab-resultat: Vårt engagemang för öppenhet

CBD Lab-resultat: Vårt engagemang för öppenhetAntagandet av 2018 års Farm Bill ledde till den explosiva tillväxten av CBD-industrin; men det klargjorde inte exakt de federala lagligheterna kring CBD. Vad Farm Bill gjorde var att ta bort hampa och alla andra...

Vad är CBD Gummies?

Vad är CBD Gummies?

Vad är CBD Gummies?CBD-gummi är en av de mest populära CBD-produkterna på marknaden idag. Det är vettigt, för vem älskar inte gummibröd! Vuxna kanske älskar gummier lika mycket som barn gör, att döma av det faktum att många hälsotillskott och vitaminer kommer i...